Artikkeli ja video Hämeen Sanomissa 1.2.2021

Janakkalassa puristetaan rikkakasvin siemenistä kasviöljyä, joka on terveellisempää ja maukkaampaa kuin oliiviöljy

Janakkalalainen camelinaöljy on löytänyt tiensä voimanostajien ja korkeasta kolesterolista kärsivien keittiöihin.

Suomalaiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota ruuan terveysvaikutuksiin.

Tästä syystä camelinaöljy on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta ja Tarja Lehmuskannan asiakaskunta on kasvanut tasaiseen tahtiin.

— ­Kuopion yliopistossa on kahdessa eri tutkimuksessa todettu, että camelinaöljy alentaa kolesterolia. Niissä verrattiin kalaöljyn ja camelinaöljyn vaikutuksia kolesteroliin, ja camelinaöljy laski kolesterolia, Lehmuskanta toteaa.

Camelinaöljyn rasvahappokoostumus on lähes sama kuin kalan.

Tarja Lehmuskanta kertoo, että joillain suomalaisillakin on se käsitys, että esimerkiksi oliiviöljyssä on paljon tärkeitä omega3-rasvahappoja, mutta näin ei ole.

— Pellavaöljyssä ja camelinaöljyssä on paljon enemmän omega3:sta. Mutta pellavaöljy härskiintyy nopeasti, kun taas camelinaöljy säilyy todella kauan.

Fitness-väki löytänyt camelinaöljyn

Janakkalassa toimiva Tarja Lehmuskannan Suomen Kasviöljyt on ainoa yritys Suomessa, joka puristaa camelinaöljyä ruistankio-nimisen kasvin siemenistä. Tilalla myös viljellään tätä kasvia, jota on aiemmin kutsuttu kitupellavaksi. Tuolloin sitä pidettiin rikkakasvina.

— Aika kauan meni ennen kuin ymmärrettiin, millaista aarretta pidettiin poistettavana rikkakasvina.

Tarja Lehmuskannan Suomen Kasviöljyt -yritys myy camelinaöljyä suoraan tilalta, mutta nykyisin useimmat asiakkaat tilaavat öljyn suoraan kotiinsa.

Joka päivä tulee uusia camelinaöljyn käyttäjiä. Suurin osa asiakkaista kärsii korkeasta kolesterolista, mutta camelinaöljyn ilosanoma on kiirinyt myös muihin piireihin.

— Uusi asiakaskunta on fitness-väki, sekä voimanostajat, jotka ovat innostuneet tästä, Lehmuskanta kertoo.

Korostaa kasvisten makua

Kylmäpuristustekniikalla valmistettu camelinaöljy ei sisällä lisäaineita tai kemikaaleja, ja siitä on saatavilla myös luomuversio.

Se sopii kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan, mutta Tarja Lehmuskannan mukaan parhaimmillaan se on vihreissä salaateissa ja höyrytettyjen kasvisten päällä.

Camelinaöljy korostaa kasvisten omaa makua.

— Jos vertaa camelinaöljyn makua vaikka kylmäpuristettuun oliiviöljyyn, niin se on lempeämpi ja pehmeämpi, eikä niin kitkerä. Camelinaöljyn maussa on aavistus mantelia.

Wokkiruokia tehdessä camelinaöljy on Lehmuskannan mukaan ehdoton.

— Paistan kanan ja wokkivihannekset camelinaöljyssä. Se viimeistelee hienosti maun.

Scroll to Top