fbpx

Leivonta- ja ruokaohjeita

Vinkkejä Camelinaöljyn käyttöön

Camelinaöljy valmistetaan kylmäpuristustekniikalla ilman minkäänlaisia lisäaineita tai kemikaaleja. Se sopii kaikenlaiseen päivittäiseen ruoanlaittoon, kuten salaatteihin, leivontaan ja paistamiseen. Öljy kestää hyvin kuumennusta eikä se hyydy oliiviöljyn tavoin jääkaapissa. Raikas ja hieman pähkinäinen maku antaa maukkaan vivahteen monenlaisiin ruokiin.

Toisin kuin useimmissa muissa kasviöljyissä, camelinassa omega-3-rasvahappojen osuus on omega-6:sta suurempi. Camelinan omega-rasvahapposuhde onkin parempi kuin esimerkiksi oliiviöljyssä. 

Camelinaöljy sopii salaatteihin sellaisenaan tai yhdessä balsamiviinietikan tai sitruunamehun kanssa. Camelinaöljystä voi myös tehdä öljykastikkeen, jonka voit maustaa valkosipulilla ja yrteillä. Lisää öljykastike vihreän salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua.

Camelinasämpylät

  • 2,5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kauralesettä
  • 0,5 dl camelinaöljyä
  • 1 pss kuivahiiva
  • 6,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Voiteluun: muna-vesiseosta
Pinnalle: camelinan siemeniä

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää mausteet maitoon.
2. Alusta jauhot ja camelinaöljy taikinaan.
3. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
4. Kytke uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
5. Leivo pyöreitä tai soikeita sämpylöitä ja anna niiden kohota leivinpellillä.
6. Voitele sämpylät kauttaaltaan ja koristele camelinan siemenillä.
7. Paista 10–12 minuuttia uunin ylätasolla.
8. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi miedon juustolevitteen kera.

Camelina-kasvisvati

  • 1 nippu porkkanoita
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1 kurkku
  • 1 fenkoli
  • herneenituja
  • merisuolaa (1 rkl/litra vettä)

1. Puhdista vihannekset, paloittele, viipaloi tai lohko ne tarpeen mukaan isohkoiksi annospaloiksi.
2. Kuumenna keitinvesi ja mausta merisuolalla.
3. Kypsennä kasvikset kiehuvan poreilevassa vedessä ryöpäten niitä 3–5 minuuttia koon, kovuuden ja muodon mukaan.

4. Nostele kasvikset reikäkauhalla tarjoiluvadille ja lorauta päälle camelinaöljyä, mikä tuo kunkin kasviksen omat aromit täyteläisesti esille.

Camelina-kasviswokki

  • 1 dl camelinaöljyä
  • 4–5 isoa valkosipulin kynttä
  • 1–2 salaattisipulia koosta riippuen
  • 2–3 porkkanaa suikaleina
  • 2–-4 perunaa suikaleina
  • 1 keltainen paprika suikaleina
  • 1 kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
  • 10 kirsikkatomaattia (keltaista tai punaista)

Tilaa puhelimitse tai viestillä

Ilmoita tilauksessa yhteystietosi, matkapuhelinnumerosi, osoitteesi ja toimitustapa. Posti toimittaa paketit osoitetta lähimpään postiin tai automaattiin. Lasku tulee paketin mukana.