Leivonta- ja ruokaohjeita
Vinkkejä Camelinaöljyn käyttöön
Camelinaöljy valmistetaan kylmäpuristustekniikalla ilman minkäänlaisia lisäaineita tai kemikaaleja. Se sopii kaikenlaiseen päivittäiseen ruoanlaittoon, kuten salaatteihin, leivontaan ja paistamiseen. Öljy kestää hyvin kuumennusta eikä se hyydy oliiviöljyn tavoin jääkaapissa. Raikas ja hieman pähkinäinen maku antaa maukkaan vivahteen monenlaisiin ruokiin.
Toisin kuin useimmissa muissa kasviöljyissä, camelinassa omega-3-rasvahappojen osuus on omega-6:sta suurempi. Camelinan omega-rasvahapposuhde onkin parempi kuin esimerkiksi oliiviöljyssä.
Camelinaöljy sopii salaatteihin sellaisenaan tai yhdessä balsamiviinietikan tai sitruunamehun kanssa. Camelinaöljystä voi myös tehdä öljykastikkeen, jonka voit maustaa valkosipulilla ja yrteillä. Lisää öljykastike vihreän salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua.
Camelina-kasvisvati
- 1 nippu porkkanoita
- 1 kesäkurpitsa
- 1 pieni kukkakaali
- 1 kurkku
- 1 fenkoli
- herneenituja
- merisuolaa (1 rkl/litra vettä)
1. Puhdista vihannekset, paloittele, viipaloi tai lohko ne tarpeen mukaan isohkoiksi annospaloiksi.
2. Kuumenna keitinvesi ja mausta merisuolalla.
3. Kypsennä kasvikset kiehuvan poreilevassa vedessä ryöpäten niitä 3–5 minuuttia koon, kovuuden ja muodon mukaan.
4. Nostele kasvikset reikäkauhalla tarjoiluvadille ja lorauta päälle camelinaöljyä, mikä tuo kunkin kasviksen omat aromit täyteläisesti esille.
Kevytlevite (ns. voi-kasvisöljy-“margariini”)
Kevytlevite on voin, öljyn ja veden sekoitus. Se sisältää veden määrästä riippuen painoyksikköä kohden noin 70% siitä energiasta kuin mitä olisi samassa määrässä voita. Siinä on kasvisöljyn ja voin parhaat ominaisuudet. Lisäksi se on jääkaappikylmänäkin helposti levittyvää.
Koska tässä kuvatussa kevytlevitteessä ei ole mitään sen säilyvyyteen eikä rakenteeseen liittyviä lisäaineita, sitä ei kannata tehdä kerralla enempää kuin mitä kuvittelee käyttävänsä noin kahdessa – kolmessa viikossa.
- 1 osa Camelina-öljyä
- 1 osa suolatonta voita
- 0-1 osaa vettä (veden määrällä voidaan levitteen rasvapitoisuutta keventää)
- Karkeaa merisuolaa maun mukaan.
- Mausteita mieltymyksen mukaan
Voin pitäisi olla mahdollisimman tuoretta ja suolatonta sekä lisäaineetonta. Pastöroimaton luomuvoi olisi parasta, jos sitä vain olisi tarjolla. Kevytlevite suolataan levitteen teon yhteydessä monia hivenaineita sisältävällä karkealla merisuolalla tai ns. kukkaissuolalla, joka on merisuolan kulvatuksen aikana suolaveden pinnalle ensiksi kiteytyviä suolakiteitä. Tämä suola on kallista ja Suomesta hankalasti saatavissa.
Levitteen sekaan voidaan sekoitusvaiheessa lisätä kunkin oman mieltymyksen mukaan valkosipulia, tilliä, pippureita tai yrttejä Kokemuksen perusteella on erittäin hyväksi maustamisratkaisuksi todettu yhden tai kahden yksikyntisen valkosipulin puristaminen alussa kuvattuun annokseen ennen sen sekoitusta.
Öljy ja vesi kaadetaan sopivaan kulhoon. Lisätään suola ja mausteet. Voi pilkotaan sekaan sauvasekoittimelle sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Aineita sekoitetaan sauvasekoittimella, kunnes sekoite alkaa jossain vaiheessa paksuuntua kuten kermavaahto, eikä siinä enää näy vesipisaroita. Levite annostellaan lasisiin tal keraamisiin astioihin ja laitetaan jääkaappiin.. Jos levitteeseen on sekoitettu valkosipulia tai mausteita, niin levitteen maku tasaantuu noin vuorokauden säilytyksen jälkeen.
Camelinasämpylät
- 2,5 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl kauralesettä
- 0,5 dl camelinaöljyä
- 1 pss kuivahiiva
- 6,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Voiteluun: muna-vesiseosta
Pinnalle: camelinan siemeniä
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää mausteet maitoon.
2. Alusta jauhot ja camelinaöljy taikinaan.
3. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
4. Kytke uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
5. Leivo pyöreitä tai soikeita sämpylöitä ja anna niiden kohota leivinpellillä.
6. Voitele sämpylät kauttaaltaan ja koristele camelinan siemenillä.
7. Paista 10–12 minuuttia uunin ylätasolla.
8. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi miedon juustolevitteen kera.
Hernekeitto marttojen tapaan
Hernekeiton valmistus on aika vaivatonta, kunhan muistaa laittaa herneet likoamaan ajoissa ja antaa keiton kypsyä hiljalleen. Maun mukaan keittoon voi lisätä esimerkiksi porkkanaa. Mausteina kannattaa myös kokeilla paprikaa, sinappia, valkosipulia ja niin edelleen.
- 2,5 l vettä
- 500 g kuivattuja Lehmuskannan ruokaherneitä
- 500 g savukinkkua tai potkaa, pekonia tms.
- 2 sipulia
- 2 lihaliemikuutiota
- suolaa ja pippuria
- 1 tl kuivattua tai 1rkl tuoretta meiramia hienonnettuna
1. Huuhtele herneet. Laita herneet likoamaan veteen yöksi.
2. Laita herneet kiehumaan liotusvedessään. Hienonna sipuli ja lisää se ja liemikuutiot kattilaan.
3. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Muista sekoittaa aina välillä, palaa herkästi pohjaan.
4. Paloittele liha pieniksi ja lisää palat keittoon.
5. (Jos käytät savupotkaa, laita se keittoon makua antamaan jo herneiden kanssa samaan aikaan. Nosta se sitten pois kattilasta, kun herneet ovat kypsiä ja irrottele liha luusta, kuutioi ja lisää keittoon.)
6. Mausta keitto oman maun mukaan suolalla, pippurilla ja meiramilla.
7. Anna keiton kiehua vielä hetki ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa vettä jos liian sakeaa. Tarkista maku.
Testattu Marttakeittiössä
Camelina-kasviswokki
- 1 dl camelinaöljyä
- 4–5 isoa valkosipulin kynttä
- 1–2 salaattisipulia koosta riippuen
- 2–3 porkkanaa suikaleina
- 2–-4 perunaa suikaleina
- 1 keltainen paprika suikaleina
- 1 kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
- 10 kirsikkatomaattia (keltaista tai punaista)
Camelina-marinoidut valkosipulit
- Laita kuorittuja valkosipuleita pikku purkkiin
- täytä purkki camelinaöljyllä ja kansi kiinni.
- Kun avataan, niin sipulit voi murskata esim pizzan päälle ja lopun öljyn käyttää joko paistamiseen pannulla tai lisätä mausteeksi esim. lasagnen valmistuksessa jauhelihakastikkeeseen tms. ruokaan.
Tilaa tuotteet suoraan verkkokaupan kautta
Voit tilata tuotteet helposti ja nopeasti verkkokaupan kautta. Posti toimittaa paketit osoitetta lähimpään postiin tai automaattiin.