Ruoka- ja leivontaohjeita

Poimi talteen terveeliset vinkit Camelinaöljyn käytöstä ruoanlaitossa ja leivonnassa! Camelinaöljy sopii salaatteihin sellaisenaan tai yhdessä balsamiviinietikan tai sitruunamehun kanssa. Camelinaöljystä voi myös tehdä öljykastikkeen, jonka voit maustaa valkosipulilla ja yrteillä. Lisää öljykastike vihreän salaatin sekaan juuri ennen tarjoilua.

Camelinasämpylät

2,5dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl kauralesettä
0,5 dl Camelinaöljyä
1 pss kuivahiiva
6,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja


Voiteluun: muna-vesiseosta 
Pinnalle: Camelinan siemeniä

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää mausteet maitoon
2. Alusta jauhot ja Camelinaöljy taikinaan
3. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi
4. Kytke uuni kuumenemaan 225 asteeseen
5. Leivo pyöreitä tai soikeita sämpylöitä ja anna niiden kohota leivinpellillä
6. Voitele sämpylät kauttaaltaan ja koristele Camelinan siemenillä
7. Paista 10-12 minuuttia uunin ylätasolla
8. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi miedon juustolevitteen kera

Camelina juhlapannukakku

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria
4 munaa
5 dl maitoa
3/4 dl Camelinaöljyä

Uunipannulle: 2-3 rkl Camelinaöljyä ja 1 rkl voinokare halutessasi
Pinnalle: 0,5 dl tomusokeria



1. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja muut aineet vispilällä tasaiseksi sekoittaen
2. Anna taikinan turvota ainakin tunti
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja kuumenna uunipannu. Kaada kuumalle pannulle 2-3 rkl Camelinaöljyä, voinokare ja levitä tasaisesti. Varo polttamasta itseäsi kuumaan pannuun!
4. Kaada taikina pannulle ja paista uunin ylätasolla n. 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kypsynyt kullankeltaiseksi.
5. Anna pannarin hieman jäähtyä ja siivilöi pinnalle tomusokeri. 

Tarjolle: kesämarjoja sellaisenaan tai kastikkeeksi soseutettuna
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna 
0,5 tl vanilijasokeria

Camelina-kasvisvati

1 nippu porkkanoita
1 kesäkurpitsa
1 pieni kukkakaali
1 kurkku
1 fenkoli
herneenituja

merisuolaa (1rkl/litra vettä)

1. Puhdista vihannekset, paloittele, viipaloi tai lohko ne tarpeen mukaan isohkoiksi annospaloiksi
2. Kuumenna keitinvesi ja mausta merisuolalla
3. Kypsennä kasvikset kiehuvan poreilevassa vedessä ryöpäten niitä 3-5 minuuttia koon, kovuuden ja muodon mukaan
4. Nostele kasvikset reikäkauhalla tarjoiluvadille ja lorauta päälle Camelinaöljyä, mikä tuo kunkin kasviksen omat aromit täyteläisesti esille. 

Camelina-kasviswokki

1 dl Camelinaöljyä
4-5 isoa valkosipulin kynttä
1-2 salaattisipulia koosta riippuen
2-3 porkkanaa suikaleina
2-4 perunaa suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
1 kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
10 kirsikkatomaattia (keltaista tai punaista)



Tietoa Camelinaöljystä                                                                                                                 Ajankohtaista