Tiesitkö tämän?

Camelinaöljymme on 100% kotimaisesta siemenestä kylmäpuristettu öljy.

Camelinaöljy puristetaan kylmäpuristustekniikalla, jossa Camelinan siemenet lämmitetään 40C asteiseksi ja kone puristaa öljyn siemenestä ilman minkäänlaisia kemiallisia aineita. Öljyyn muodostuneen sakan annetaan laskeutua 3-4 viikkoa, jonka jälkeen Camelinaöljy on valmis pakattavaksi.

Camelinaöljy sopii kaikenlaiseen ruoanvalmistukseen, myös paistamiseen. Sellaisenaan käytettynä sen hieno mantelinen aromi pääsee oikeuksiinsa esim. erilaisissa salaateissa ja kypsennettyjen vihannesten höysteenä. Öljy sopii myös leivontaan. Reseptivinkkejä löydät täältä.

Syyskuussa 2015 Camelinaöljymme sai Hyvää Suomesta -joutsenmerkin. 

Historiaa

Camelina Sativa -kasvi (Suomeksi ruistankio tai kitupellava) on kasvanut Euroopassa vuosisatoja. Rauta- ja pronssikaudella Camelina oli yksi tärkeimmistä viljelykasveista. Rooman valtakaudelta toisen maailmansodan aikaan Camelinasta saatavaa öljyä käytettiin yleisimmin Euroopassa mm. Saksassa, Skandinaviassa ja Venäjällä. 

Moderni ruokateollisuus lähti kehittymään 1900-luvun puolivälissä, jolloin rapsi-, rypsi ja auringonkukkaöljyt syrjäyttivät Camelinaöljyn Euroopassa, koska ruokateollisuus tarvitsi helpommin muunneltavissa olevan öljyn.

Tänä päivänä kiinnostus Camelinaöljyä kohtaan kasvaa koko ajan sekä Suomessa että Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Camelinaöjy on funktionaalinen eli terveysvaikutteinen luonnon oma aine. Se sisältää runsaasti antioksidantteja (hapetuksenestoaineita) sekä erityisesti E-vitamiinia kuten tokoferoleita. 

Tarkempaa faktaa tiedonjanoiselle

Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat kasviöljyssä luontaisina antioksidantteina. Camelinaöljyn sisältämä tokoferolin määrä on yksi suurimmista; se sisältää tokoferoleja yhteensä n. 700 mg/kg, joista suurin osa on gamma-tokoferolia, 66 mg/100 g (rypsissä 40 mg/100g). 

Delta-tokoferolia Camelinaöljy sisältää myös enemmän (4 mg/100 g) kuin rypsiöljy (2 mg/100 g). Kylmäpuristetussa öljyssä on enemmän tokoferoleita kuin raffinoidussa (puhdistetussa) öljyssä, koska jopa puolet tokoferoleista häviää teollisessa raffinoinnissa.

Camelinaöljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ihmiselle välttämätöntä alfalinoleenihappoa siinä on 40 % (rypsissä 8 %) ja linolihappoa 15 % (rypsissä 20%). Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruuansulatuskanavassa. 

Yleensä alfalinoleenihappo hapettuu herkästi, mutta Camelina on siitä erityinen että se on stabiilimpi, joten Camelinaöljy ei härskiinny kuten esimerkiksi pellavaöljy.

Yleistietoa Omega-3 ja Omega-6 rasvahapoista

Me tarvitsemme Omega-3 ja Omega-6 rasvahappoja, koska elimistö ei osaa niitä itse valmistaa. Sen takia niitä kutsutaan ihmiselle välttämättömiksi rasvahapoiksi. Meidän tulisi saada Omega-3 ja -6 rasvahapot oikeassa suhteessa, sillä niiden rooli on erittäin tärkeä kehon toiminnoissa; erityisesti aivojen kehityksessä, sillä aivot ovat pääasiassa öljyä, vettä ja vähän mineraaleja.

Omega-3:n ja Omega-6:n epätasapaino yhdistetään seuraaviin sairauksiin: sydänvaivat, syöpä, tulehdus- ja autoimmuunisairaudet kuten niveltulehdukset sekä psyykkiset epätasapainotilat kuten masennus.

Tyypillisesti saamme ruokavaliosta liikaa Omega-6:ta ja liian vähän Omega-3:a ja tästä monet vaivat johtuvat. On tutkittu, että länsimaisessa ruokavaliossa Omega-rasvahappojen suhde on epätasapainossa ja niinkin suuri kuin 15:1 (Omega 6 : Omega 3), kun suositeltava suhde olisi 2:1 tai alempi. Suurimpia Omega-6:n lähteitä ovat punainen liha ja eläinkunnan tuotteet sekä kasvikset.
Linkki tutkimukseen


Tuotteet                                                                                                                           Ruoka- ja leivontaohjeet