Kotimainen kylmäpuristettu öljy

Tiesitkö tämän camelinaöljystä?

Camelinaöljymme on 100 % kotimaisesta siemenestä kylmäpuristettu öljy.

Camelinaöljy puristetaan kylmäpuristustekniikalla, jossa camelinan siemenet lämmitetään 40-asteiseksi ja kone puristaa öljyn siemenestä ilman minkäänlaisia kemiallisia aineita. Öljyyn muodostuneen sakan annetaan laskeutua 3–4 viikkoa, jonka jälkeen camelinaöljy on valmis pakattavaksi.

Camelinaöljy sopii kaikenlaiseen ruoanvalmistukseen, myös paistamiseen. Sellaisenaan käytettynä sen hieno mantelinen aromi pääsee oikeuksiinsa esim. erilaisissa salaateissa ja kypsennettyjen vihannesten höysteenä. Kylmäpuristettu öljy sopii myös leivontaan. Erilaisia reseptivinkkejä löydät kotisivuiltamme. 

Vuonna 2015 camelinaöljymme sai Hyvää Suomesta -joutsenmerkin.


Historiaa

Camelina sativa on ristikukkaisten heimoon kuuluva öljykasvi, jonka suomalainen nimi on kitupellava tai ruistankio. Kitupellava on kotoisin Välimeren alueelta ja Keski-Aasiasta. Se ei ole sukua kuitupellavalle, vaikka kasvit ulkonäöltään muistuttavat toisiaan varsinkin sadonkorjuuvaiheessa.

Camelina on uusvanha viljelykasvi, jota on viljelty Euroopassa jo rauta- ja pronssikaudella. Tuohon aikaan camelina oli yksi tärkeimmistä viljelykasveista. Rooman valtakaudelta toisen maailmansodan aikaan asti camelinasta saatavaa öljyä käytettiin yleisimmin Euroopassa mm. Saksassa, Skandinaviassa ja Venäjällä.

Moderni ruokateollisuus alkoi kehittyä 1900-luvun puolivälissä. Tuolloin rapsi-, rypsi ja auringonkukkaöljyt syrjäyttivät camelinaöljyn Euroopassa, koska ruokateollisuus tarvitsi helpommin muunneltavissa olevan öljyn. Camelinan viljelystä kiinnostuttiin uudelleen 1980-luvulla vaihtoehtoisena viljelykasvina, koska camelinaöljyn rasvahappokoostumus on arvokas.

Nykyään kiinnostus camelinaöljyä kohtaan kasvaa jatkuvasti sekä Suomessa että Euroopassa, USAssa ja Aasiassa. Camelinaöljy on funktionaalinen eli terveysvaikutteinen luonnon oma aine. Se sisältää runsaasti antioksidantteja (hapetuksenestoaineita) sekä erityisesti E-vitamiinia, kuten tokoferoleita.


Tutkimusta

Camelinan viljelyä on tutkittu Helsingin yliopistossa kasvintuotantotieteen laitoksella ja Maatalouden tutkimuskeskuksessa 4 vuoden ajan vuosina 1995–1998. Euroopan unioni rahoitti tätä camelinaprojektia, johon osallistuivat Suomen lisäksi Tanska, Saksa, Irlanti ja Skotlanti.

Projektin tavoitteena oli kehittää eri ilmasto-oloihin sopiva viljelytekniikka Camelinalle, valita viljelyyn sopivat lajikkeet ja selvittää öljyn käyttömahdollisuuksia sekä kotitalouksissa että elintarvike- ja nonfood-teollisuudessa.       


Tarkempaa faktaa tiedonjanoiselle

Camelina on aikainen, runsassatoinen öljykasvi, jonka siemenpitoisuus on korkea. Yhdessä siemenkodassa on 10–25 hyvin pientä keltaista, oranssia tai ruskeankeltaista siementä. Tuhat siementä painaa vain noin yhden gramman.

Camelinan puristuksessa syntyvää puristusjätettä voidaan käyttää rouheena eläinten rehuksi rypsin tapaan. Rehukäytössä camelinan etuna on siementen runsas valkuaispitoisuus, joka on jopa 33 %.

Camelinan kuitupitoisuus 7–11 % on muutaman prosentin suurempi kuin rypsin. Kuidun soveltuvuutta paperin ja pakkausmateriaalien raaka-aineeksi tutkitaan muissa projektiin osallistuvissa maissa.

Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat kasviöljyssä luontaisina antioksidantteina. Camelinaöljyn sisältämä tokoferolin määrä on yksi suurimmista: se sisältää tokoferoleja yhteensä n. 700 mg/kg, joista suurin osa on gamma-tokoferolia, 66 mg/100 g (rypsissä 40 mg/100g).

Camelinaöljy sisältää enemmän myös delta-tokoferolia (4 mg/100 g) kuin rypsiöljy (2 mg/100 g). Kylmäpuristetussa öljyssä on enemmän tokoferoleita kuin raffinoidussa (puhdistetussa) öljyssä, koska jopa puolet tokoferoleista häviää teollisessa raffinoinnissa.

Camelinaöljy sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ihmiselle välttämätöntä alfalinoleenihappoa siinä on 40 % (rypsissä 8 %) ja linolihappoa 15 % (rypsissä 20 %). Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruuansulatuskanavassa.

Yleensä alfalinoleenihappo hapettuu herkästi. Camelinaöljy on siitä erityinen, että se on stabiilimpi, joten se ei härskiinny kuten esimerkiksi pellavaöljy.

Kysy lisää tai tee tilaus!

Yleistietoa omega-3- ja omega-6-rasvahapoista

Ihminen tarvitsee omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, koska elimistö ei osaa niitä itse valmistaa. Sen takia niitä kutsutaan ihmiselle välttämättömiksi rasvahapoiksi. Omega-3- ja -6-rasvahapot tulisi saada oikeassa suhteessa, sillä niiden rooli on erittäin tärkeä kehon toiminnoissa. Ne ovat tärkeitä erityisesti aivojen kehityksessä, sillä aivot ovat pääasiassa öljyä, vettä ja vähän mineraaleja.

Omega-3- ja -6-rasvahappojen epätasapaino yhdistetään seuraaviin sairauksiin: sydänvaivat, syöpä, tulehdus- ja autoimmuunisairaudet, kuten niveltulehdukset sekä psyykkiset epätasapainotilat, kuten masennus.

Tyypillisesti saamme ruokavaliosta liikaa omega-6:ta ja liian vähän omega-3:a, mistä monet vaivat johtuvat. On tutkittu, että länsimaisessa ruokavaliossa omega-rasvahappojen suhde on epätasapainossa ja niinkin suuri kuin 15:1 (omega 6:omega 3), kun suositeltava suhde olisi 2:1 tai alempi. Suurimpia omega-6:n lähteitä ovat punainen liha, eläinkunnan tuotteet ja kasvikset.

Linkki tutkimukseen


  •  
    Syyskuussa 2015 Camelinaöljymme sai Hyvää Suomesta -joutsenmerkin!